HMPE (polyetheen)

Eigenschappen en toepassingen van HMPE

HMPE is een polyetheen met een hoge dichtheid, waardoor het goed slijtvast wordt, in het bijzonder wat betreft slijtage door schuiven en glijden.

HM500

Het meest gebruikte type is HM 500 met een moleculairgewicht van 500.000, met een goede slijtvastheid en lage wrijvingscoëfficiënt.

Kleur: naturel, ook verkrijgbaar in zwart en groen

Plaatafmetingen: 2000 x 1000 mm.en 3000 x 1500 mm.

HMPE is goedgekeurd voor contact met levensmiddelen. Het materiaal is smaak- en reukloos, neemt geen vocht op en stoot vuil af. De platen zijn eenvoudig te reinigen met heet water en worden niet aangetast door de gebruikelijke reinigingsmiddelen. Deze platen zijn zeer geschikt als snijplaten.

Snijplaten worden door ons voor u op maat gemaakt, eventueel met gebroken kanten en ronde hoeken, sapsleuf en opvangkom en handgrepen. Gebruikte, sterk ingesneden platen kunnen door ons opnieuw gevlakt worden. (max. breedte 600 mm.)

HMPE is vaak een goed en prijsgunstig alternatief, voor het maken van allerlei onderdelen. Het laat zich uitstekend draaien en frezen.

HM1000

HMPE met een moleculairgewicht van 1000.000, heeft een nog betere slijtvastheid en uitstekende glij-eigenschappen. Omdat HMPE a-polair is, is het niet aanhangend en geeft het een zeer goede verdringing van vloeistoffen. (water loopt goed van het oppervlak af) Vanwege deze eigenschap is HMPE eigenlijk niet te lijmen. Dit is echter ook weer een groot voordeel indien gebruikt als ondergrond bij ……lijmen! Of goed lossend bij gebruik als mal. Overigens geldt dit ook voor “gewoon” PE en polypropeen.

Kleur: naturel, ook verkrijgbaar in zwart en groen.

Plaatafmetingen: 2000 x 1000 mm en 3000 x 1500

Tevens kunnen wij u diverse modificaties HMPE met specifieke eigenschappen leveren, zoals de extra slijtvaste Hard PE 1000 REG en HMPE Ultra. Ook is een groot scala aan profielen leverbaar (bijv. kettinggeleidingen met of zonder staalprofiel) Naast een standaardprogramma kunnen wij vrijwel elk profiel voor u frezen, ook in kleinere oplagen.

Het is duidelijk, dat HMPE een zeer veelzijdig in te zetten materiaal is.

COLLTEC denkt graag met u mee, bij het bepalen of dit materiaal een oplossing kan bieden voor uw technische probleem.

PE (Polyetheen)

Eigenschappen en toepassingen van PE

Hard Polyetheen (HDPE)

Polyetheen in diverse varieteiten, is de meest gebruikte kunststof. Met name als verpakkingsmateriaal en voor spuitgiet-massaprodukten.Door de gunstige prijs en de unieke eigenschappen van het materiaal, heeft ook de toepassing als technische kunststof een enorme vlucht genomen.

HDPE is bestand tegen vele (aggressieve) chemicalien, is goed verwerkbaar en goed bestand tegen vocht en weersinvloeden. Met gebruikstemperaturen tussen max. 90gr.C en min. -30gr.C (waarbij het ook bij de lage temperaturen nog soepel en elastisch blijft) is het ook zeer geschikt voor buitentoepassingen, onder extreme omstandigheden.

Het materiaal is uitstekend te lassen (geen breuk indien goed uitgevoerd, bij COLLTEC een vanzelfsprekendheid) het is prima warm te vervormen en verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan halffabrikaten, uiteraard plaat en staf, maar tevens als buis en holstaf en profielen.  Ook is polyetheen bij uitstek geschikt voor voedingsmiddelen.

Voor nog meer technische hoogstandjes in polyetheen, verwijzen wij u naar een modificatie van polyetheen nl. HMPE  waarover u in het betreffende hoofdstuk elders op onze site meer kunt lezen.